Interview

“Kritiek? Kom maar op”

Klaas van Veen is hoogleraar-directeur bij de universitaire lerarenopleiding. Hij schreef mee aan de Staat van de Universitaire Opleidingen.

Kunt u iets vertellen over het rapport? 
“Ons rapport laat vooral de kwaliteit van onze universiteiten zien en wat we allemaal extra doen. We zijn aan de slag gegaan om de opleidingen aan te scherpen en hebben meer aandacht besteed aan vakdidactiek. Daar werd om gevraagd en daar hebben we naar geluisterd. We hebben veel contact met de scholen met wie we samen opleiden. Anders leiden we studenten alleen op, zorgen zij zelf voor een stage en that’s it. We hebben de afgelopen jaren veel harde kritiek gekregen. Dat is onaangenaam. Maar heel gezond. Vijftien jaar geleden kregen de pabo’s er van langs, toen de tweedegraads opleidingen en nu wij. Het doet je wakker schrikken. Je komt er van in beweging.” 

Wat hebben jullie nog meer gedaan? 
“We hebben programma’s opgezet voor starters waarbij we ze de eerste drie, vier jaar begeleiden. Voorheen was het meer zo van: dit zijn je klassen en succes. Niet uit kilheid, het was gewoon zoals het was. We boeken goede resultaten met dit nazorgprogramma. De starters ontwikkelen zich sneller en zijn meer geneigd om in het onderwijs te blijven.’’

Hoe kijkt u terug op vandaag? 
Het is heel erg goed om zoveel aandacht voor het onderwijs te vragen.  Maatschappelijk gezien zijn we namelijk niet heel erg bereid om er veel geld in te steken. Maar je moet veel investeren als je het beste wilt bereiken. Dat besef komt steeds meer. Verder is het goed om kritiek te blijven krijgen. Het houd je scherp. Dus kom maar op.” 

Voeg toe aan selectie