Interview

Alert blijven

Inspecteur-generaal van het Onderwijs, Monique Vogelzang kijkt terug op de dag.

Alweer een rapport!
“Ja, klopt! We zijn doorgegaan op het thema van vorig jaar. Kansongelijkheid is een complex probleem, dus keken we naar wat we nog meer kunnen doen om te snappen wat er moet gebeuren. Het positieve van vandaag vind ik dat vrijwel iedereen herkent dat er schoolverschillen zijn, maar dat we er mee aan de slag kunnen. Hoe zorgen we dat groepjes leerlingen elkaar tegen komen? School is één van de belangrijkste plekken om elkaar te ontmoeten, daar moeten we alert op zijn.”
 
Wat moet er nog meer gebeuren?
“We moeten de ontwikkeling van leerlingen continu bewust blijven volgen. Als we dat niet doen, verliezen we specifieke groepen. Dat is gewoon verlies van talent. Het blijkt dat we van sommige kinderen lagere verwachtingen hebben, onnodige lage verwachtingen. Terwijl die kinderen er ook kunnen komen. Die kansongelijkheid is zeer demotiverend voor kinderen. Dat is een heel belangrijk aandachtspunt.”
 
Hebt u vertrouwen in de toekomst?
"Ja, ik zie het positief in. Ik denk echt dat we stappen kunnen zetten. Er zijn veel scholen waar het gewoon lukt, dus het kan. Ik hoop echt dat scholen, die minder goed uit de resultaten komen, gaan kijken bij andere scholen en zich gaan afvragen waarom het hen wel lukt."

Voeg toe aan selectie