Sfeerverslag

Toch een diploma

Op het Onderzoeksfestival vertellen de makers van De Staat van het Onderwijs over hun deelonderzoek. Er is koffie, er zijn gelukskoekjes. En enthousiaste onderzoekers van de inspectie.

Bij de stands op het Onderzoeksfestival is het lekker druk. De tafel van het kraampje over (voorgezet) speciaal onderwijs ligt bezaaid met foto’s. “Hiermee willen we bezoekers zelf associaties met speciaal onderwijs laten maken en een gesprek aangaan. Zo was er net een mevrouw die de foto met een trekker pakte en vertelde dat haar zoontje na heel wat omzwervingen heeft besloten kaasboer te worden. Dat paste het beste bij hem”, vertelt onderzoeker Jilles Van der Maten. 

Arbeidsmarkt 
Van der Maten werkte mee aan het deel over het (voortgezet) speciaal onderwijs in het onderzoeksrapport dat vandaag is gepresenteerd. “Binnen het speciaal onderwijs hebben we kunnen zien dat het aantal leerlingen dat examen doet, stijgt. De stap naar de arbeidsmarkt wordt vaker gemaakt. Dat is positief.” 

Gelukskoekje
Van der Maten en zijn collega’s pakken een gelukskoekje. Op het briefje van de onderzoeker staat: Wie zou u een compliment willen geven? “Ik zou de mensen die hun verhaal wilden doen tijdens de workshop een compliment willen geven. Zo ging het over een leerling die van school was gegaan, en naar een dagbesteding was gegaan. Hij kwam terug naar school want hij wilde toch graag een diploma. De school heeft dat toen in samenwerking met de gemeente en de zorginstelling kunnen faciliteren. Dat zijn mooie verhalen.” 

Voeg toe aan selectie